03-04-08

Straffen of belonen deel 2

De zin of onzin van straffen of belonen is een veelbesproken onderwerp.

Een klein beetje meer uitleg bij de verschillende soorten beloning.

De meest bekende is natuurlijk de beloning met koekjes. Maar hier zijn wel wat nadelen aan.

1) Als je veel traint wat in het begin als je iets aan het aanleren bent nodig is. Moet  je teveel koekjes geven en word je hond dik. 

2) Op voedsel raakt een hond soms te gefixeert en het word daardoor moeilijker om zijn aandacht bij de oefening te houden.

3) Om het koekje goed in het oog te kunnen houden zal je hond  soms anders gaan zitten of volgen dan de bedoeling is. Zo zie je bijvoorbeeld dat een hond niet meer mooi naast je gaat zitten maar een beetje schuin om toch nog het koekje in het oog te kunnen houden.

4) Eens je de beloning hebt gegeven moet je de volgende bovenhalen wil je de aandacht houden.

Wanneer een koekje echt als beloning kan dienen is bij het voedsel weigeren, als je hond niet opeet wat jij verbied kan je best belonen met iets dat hij wel mag hebben, zo zal de verleiding van hetgeen hij niet mag opeten worden overgezet op hetgeen hij wel mag hebben.

En je hond eens gewoon tussendoor iets lekkers geven zonder dat hij ervoor moet werken, gewoon omdat hij er altijd voor je is en hondstrouw op je wacht als je van huis bent kan ook wonderen doen.

Dus probeer koekjes in beperkte mate te gebruiken en oefen ook met andere soorten beloningen hierover zal ik de volgende keer meer uitwijden.

Vicky

 

09:02 Gepost door Vicky in Hondengedrag-training | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Vicky Van hier uit Waregem ook een heel mooie hopelijk droge donderdag gewenst,geniet ervan.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 03-04-08

gezond verstand alles met mate zal ook hier wel de stelregel zijn zeker ...

Gepost door: geert | 03-04-08

Geniet van het weekend Vicky! Ik weet één ding : met belonen bekom je veel meer van een hond als met staffen. Veel mensen vinden het maar normaal dat hun hond positief gedrag vertoont en vergeten dit op het juiste moment te belonen. Donna verkiest snoepjes als beloning, maar Dino kan ik evengoed belonen met even te spelen. De beloningsmethode hangt een beetje af van het karakter van je hond.
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 04-04-08

Help belonen zonder snoepjes ? Nee dat kan niet, dat is een doodzonde, zonder snoepje doen wij niks, 0 komma 0, ne rien de knots. Enne ok je mag het weten niet elk snoepje is goed genoeg voor ons, wij geven de voorkeur aan stukjes gedroogd vlees.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 04-04-08

De commentaren zijn gesloten.