01-04-08

Straffen of belonen deel 1

De zin of onzin van straffen of belonen is een veelbesproken onderwerp.

Ik zal beginnen met de gevallen van onzin van straffen.

Als je hond iets van jou niet mag opeten, bv. iets dat hij op straat vind. Heeft het geen enkele zin van je hond te straffen als hij er al van aan het eten is. Omdat hij op dat moment zichzelf beloond voor zijn ongepast gedrag komt jou straf na de beloning bij je hond als onzinnig over. Je kan hem enkel bestaffen als je op tijd reageert dus voor hij iets kan opeten.
 
Als je dus een hond hebt die de gewoonte heeft van vieze dingen van straat op te eten is het op wandeling opletten geblazen zodat je tijdig foei kan roepen en je hond beletten van iets op te eten van de straat. Zo kan je hem met de tijd leren wat het woord foei inhoud en zeker als jezelf een aantal koekjes meeneemt om je hond te belonen als hij hetgeen hij van straat wilde opeten mooi laat linksliggen.

Dit geld natuurlijk niet alleen voor het opeten van dingen maar eigenlijk voor elk ongepast gedrag staffen na de feiten heeft nooit enig possitief effect op je hond. Het zal enkel verwarring zaaien.

Vicky

07:57 Gepost door Vicky in Hondengedrag-training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Oef eindelijk ....
Misschien snapt ons vrouwtje nu dat ze ons elke keer moet belonen als ik eens iets niet pik. Alhoewel zij 't natuurlijk de normaalste zaak van de wereld vind als wij niet op tafel kruipen, zucht. Ons vrouwtje leerde ons ook héél veel met belonen, al hebben we er soms écht geen zin in hoor.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 01-04-08

Dag Vicky Eerst en vooral wil ik je bedanken voor je bezoekjes en je bemoedigende woorden op de blog van Mike.
En, ik wil ook even zeggen dat ik wel oplet met dat zitten hoor...ik heb hier een ziekenhuisbed staan en van daaruit kan ik ook schrijven in een correcte houding. Ja als het begint te kriebelen hé!
Ik heb hier een stukje bijgelezen en ik kijk echt uit tot je een verslag schrijft en foto's laat zien van de bevalling van Kiara.
Dat zal wel de moeite zijn. Ik zie enorm graag labradors en heb er vroeger ook één gehad maar jammer genoeg is die overleden.
Wat grond betreft wonen we hier nogal klein en dat wil ik een hond niet aandoen.
Ik heb je ook nog raad gevraagd voor onze oudste kat...maar die hebben we moeten doen inslapen want ze had leverkanker en leed veel pijn en dan is die beslissing (hoe pijnlijk ook) toch snel gemaakt.
Nu hebben we nog een kater van 2 jaar en een katin van 1 jaar en die gaat nu ongeveer 1 maand dagelijks op stap.
Ik dacht dat die wel vlug zwanger ging zijn...maar na 1 maand is ze nog niet dikker geworden en ik weet echt niet hoe ik het anders kan zien. Tips zijn altijd welkom. Iemand zei tegen mij dat het haar rond de tepels uitvalt maar eerlijk gezegd heb ik dat nooit zo bekeken voor ze eventueel zwanger zou geweest zijn.
Nogal een uitleg hé Vicky! Haha.
Ik wens je nog een mooie woensdag toe en hopelijk kun je er wat van genieten met je beestjes!

Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 02-04-08

De commentaren zijn gesloten.